Vegards startup-reise

“Det startet ganske så bibelsk, med at Eva og jeg satt i hagen og tenkte hva kan vi gjøre?»

Vegard har vært på en heftig reise. Ikke geografisk, men jobbmessig. For to år siden levde Vegard og kona Eva ut gründerdrømmen med deres egen start-up, Uppacked. Skjønt, det gikk ikke helt som en drøm. Tvert om, det buttet i mot.

«Eva og jeg startet Uppacked den dagen i hagen, vi spurte oss selv hva det er som gjør at vi konsumerer altfor mye plast. Blant annet at vi kjøper og kaster emballasje. Vi landet på at vi måtte lage en maskin for refilling av flytende husholdningsprodukter, slik at forbrukere kunne benytte samme emballasje. Jeg hadde jobbet med å lage en maskin før, en point-of-sales terminal som også hadde betalingsløsning.»

Som sagt så gjort, Uppacked utviklet sin proof of concept (POC) i form av en maskin med tilhørende app, aluminiumflaske og back-end. 

“Vi bestemte alt selv, Eva og jeg. Vi skreddersydde tech stack´en for å få en kortest mulig feedbackloop, og produserte enormt mye på kort tid. Det var fantastisk å skape et helhetlig produkt selv, med full kontroll på alt!” 

Og de fikk et salg!

«Så absolutt, et av høydepunktene med hele Uppacked-tiden, var at vi fikk med oss en av de største polske kosmetikkjedene, Natura, på prosjektet. Utrolig kult! De fikk vår POC maskin til et kjøpesenter i Polen. Selvfølgelig var det et element av markedsføring i det for dem, men vi fikk betalt for å sette den i drift der. Da ble det hele veldig virkelig!»

«Et annet høydepunkt med Uppacked var at vi fikk med oss en investor, nemlig Boitano. Boitano lot oss prøve og lot oss lære. Det var en unikt mulighet for oss! Jeg har lyst til å pay it back, kan du si.» Vegard ble partner i Boitano, og Boitano investerte i Uppacked. Investeringen ble brukt til å dekke tre måneders fulltids innsats for Vegard. Denne start-up experience varianten er nå en fast ordning hos Boitano, andre utviklere som kan ha lyst til å prøve det samme oppmuntres til å ta kontakt. 

Etter de tre månedene valgte allikevel Vegard og Eva å legge Uppacked på is.

«Det var lavpunktet ja. Vi pitchet idéen utrolig mange ganger, opp mot 40 investormøter, uten å få noen andre enn Boitano til å spytte i. Vi tøyde kanskje strikken litt for lenge. Investorene liker SaaS best. Enkelt å skalere. Skal du lage hardware må du ha oppstartskapital. Vi prøvde jo i praksis å skape en kategori og endre forbrukeradferd. Kanskje måtte det bygges brand også. Ikke bare en maskin, liksom», innrømmer Vegard med et smil.

Men den maskinen står på kjøpesenteret i Polen fortsatt, og dispenser i vei.

«Joda, jeg kan ta ut statistikk også. De topp tre mest ivrige brukere i Polen har fylt sin halvlitersflaske med håndsåpe 9, 8 og 5 ganger det siste halve året. Vi må klappe oss selv litt på skulderen! Både fordi den POCen er såpass stabil, og fordi den opprinnelige idéen vi klekket ut i hagen, åpenbart betyr noe for noen!»

En del av avtalen med Boitano var at Boitano sørget for å ha et relevant oppdrag klart dersom Vegard ikke følte han kunne satse videre på Uppacked. Dermed ble det et kontekstskifte av dimensjoner, Vegard startet hos DNV.

«Jeg har jobbet for store selskap før, men DNV var det desidert største.”

DNV har en lang rekke produkter. Skip skal kontrolleres, papirer valideres i henhold til spec, analyser produseres og mye mer. Men de har ikke hatt noe samlende system som kan håndtere alle ledd fra kontraktstart til kontraktslutt. Vegard fikk i oppgave å lage og videreutvikle dette.

«Det var kjempespennende! De kjørte micro front-ends og autonome team. Jeg forholdt meg til mange mennesker, fra alle deler av organisasjonen. Litt lenger feedbackloop enn i Uppacked, kan du si, men utrolig lærerikt!»

Vegard jobbet hos DNV i et halvt år før seriegründer Chris Moen kom på banen. Chris har startet opp, utviklet og solgt flere selskap fra før, inkludert Teston som ble solgt til amerikanske UserTesting.

«Jeg traff Chris da han kom til Boitano som Entreprenør in Residence. Han hadde med seg en idé som traff meg skikkelig! I Uppacked-tida savnet jeg et verktøy av typ CRM. Eva og jeg gjorde faktisk en researchjobb etter løsninger som kunne gi oss verdi. Det var det ingen på markedet som gjorde. Absurd nok, var det akkurat det verktøyet vi ikke fant den gangen, som Chris nå hadde lyst til å lage. Han var spot-on!»

Boitano investerte i Breyta, men Unpacked-tiden hadde gitt Vegard dyrekjøpt erfaring.

«Som del av investeringen til Boitano, var jeg med på konseptutviklingen i Breyta. Det var utrolig givende! Jeg skjønte raskt at dette kunne bli stort! Men vi måtte tenke oss litt om, Eva og jeg. Det var ikke bare enkelt å kaste seg inn i startupverdenens berg- og dalbane igjen.»

«For start-ups er det mange såpeglatte trinn fra powerpoint til penger på konto. Det lærte vi med Uppacked. Men Chris har helt tydelig jobba seg opp et solid renommé i de rette kretser. Han er knallgod på det kommersielle! Chris har masse erfaring med å snakke med investorer, mange stoler på han, og det merker vi. Kanskje ikke så rart når du har solgt et selskap til selveste San Francisco. Men vi ser at det er mye jobb uansett. Han kan ikke bare bruke navnet sitt.»

Å bygge og eie produktet videre sammen med Chris og Jan Tore Stølsvik (også partner i Boitano) innebærer å ta permisjon fra andre oppdrag, men Vegard og Jan Tore blir værende partnere i Boitano. 

«Med vilkårene jeg fikk og på grunn av fundingen Chris ordnet, tok jeg risken. Det smaker vanvittig godt å jobbe sammen med en som er ekstremt god på det som var tyngst for oss med Uppacked!”

«Modellen til Boitano gir fleksibilitet og variasjon, partnerskapet har overgått mine forventninger. Hvis vi mot formodning ikke får til Breyta, kan jeg hoppe rett over til spennende oppgaver i store prosjekter, vel vitende om at Boitano har de liggende klare. Boitano er min risk-buffer. Det gjør at det er mye lavere terskel for å ta sjansen på Breyta, som kommer til å bli en superheftig ny reise!”

Partnere

Alle som jobber hos oss er medeiere i bedriften

Partnere

Startups

Boitano investerer i en rekke startups

Start ups

Tjenester

Tjenestespekteret til Boitano dekker dine IT-behov

Tjenester